Bebeklerde Kornea Çizilmesi Tedavisi
27 Haziran 2024

Bebeklerde Kornea Çizilmesi Tedavisi

Bebeklerde Kornea Çizilmesi

Kornea, gözün renkli kısmının üst yüzeyini kaplayan saydam tabakadır ve birçok sebepten dolayı çizilebilir. Bu sağlık probleminin bebeklerde görülmesi kalıtsal özelliklerin varlığını düşündürebilir. Ancak bu konuda kesin bilgi vermek mümkün değildir. Çünkü anne karnında oluşan bazı rahatsızlıklar ve doğum esnasında meydana gelen problemler bu durumu tetikleyebilir. Kornea, gözü mikrop, toz ve kirden koruyan bir kalkan görevi görür. Ancak bu görevleri yerine getirirken göze yabancı bir cisim kaçması halinde çizilme sorunu ortaya çıkabilir. Bebeklerin kornea tabakası oldukça hassas bir yapıya sahip olduğundan, bu organa elleriyle bile temas ettiklerinde hasar oluşumu kaçınılmazdır.

Bebeklerde Kornea Çizilmesinin Belirtileri

Bebeklerde kornea çizilmesi, görme kaybı veya bulanık görme problemleri ile kendini gösterebilir. Enfeksiyon, alerji, gözün sürekli kuru olması, yabancı cisimlerle temas veya ilaç kullanımı gibi unsurlar bebeklerin kornea yapısının çizilip anormal bir hale gelmesine neden olabilir. Bu durumda gözün beyaz kısmında ince çizgi halinde kanamalar, iltihaplanma, kaşıntı ve şişlik gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Böyle bir belirtinin anlaşılması halinde derhal doktora başvurulmalıdır.

Bebeklerde Kornea Çizilmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ciddi sağlık problemleri arasında yer alan bebeklerde kornea çizilmesi, hekim muayenesinin yapılmasının ardından gerekli tetkiklerle birlikte tedavi edilebilir. Bu hususta cerrahi operasyona öncelik verilmez. Çünkü bebeklerin gelişmekte olan vücutları ameliyata olumlu cevap vermekte zorlanabilir. Bu rahatsızlığın tanısının konulmasının ardından doktor tavsiyesi üzerine temin edilen ilaçların düzenli kullanımı şarttır. Kornea çizilmesiyle birlikte bakteri ve virüslere açık hale gelen korneanın enfeksiyona maruz kalmaması için bebeği mikrobik ortamlardan uzak tutmak gerekir. Bununla birlikte kulaktan dolma uygulamalardan ve göze herhangi bir cisimle temastan kaçınılması son derece önemlidir. Ayrıca anne sütünün içerdiği değerli maddelerin varlığı, iyi bir beslenme ile çizilen korneanın kendini yenilemesine yardımcı olabilir.

Bebeklerin Kornea Sağlığını Korumak İçin Alınabilecek Önlemler

Anne sütü, içerdiği değerli maddelerle korneanın kendini yenilemesine yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra bebeğe belirli aralıklarla banyo yaptırılması, kıyafetlerinin dezenfekte edilip günlük değiştirilmesi ve ellerine pamuk bezinden üretilmiş eldiven takılması önemlidir. Eldiven takılmasının amacı, bebeğin tırnaklarının gözüne temas etmemesini sağlamaktır.

Sonuç

Bebeklerde kornea çizilmesi, göz sağlığı açısından ciddi bir problemdir ve ihmal edilmemesi gerekir. Erken teşhis ve uygun tedavi ile bu problem büyük ölçüde kontrol altına alınabilir. Bebeklerin hassas göz yapıları göz önünde bulundurularak, koruyucu önlemler alınmalı ve düzenli doktor kontrolleri ihmal edilmemelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kornea Topografisi

Kornea Topografisi

Popüler İçerikler

Göz Korneası Nedir?

Göz Korneası Nedir?

Haber Bülteni