Kornea Nakli Neden Yapılır?
21 Temmuz 2024

Kornea Nakli Neden Yapılır?

Kornea Nakli

Kornea, gözün ön tarafında yer alan saydam ve damarsız bir dokudur. Kornea rahatsızlıkları, bireylerin yaklaşık yüzde yirmisinde görülebilir. Kornea üzerinde iltihaplanma da meydana gelebilir. Kornea hastalıklarında erken tanı ve teşhis oldukça önemlidir. Belirtileri arasında genellikle gözde kızarıklık, sürekli batma hissi, bulanık görme, ışıkların rahatsız etmesi ve yabancı cisim hissi bulunur. Bu hastalık ergenlik döneminde başladığında, genellikle 20-23 yaş aralığında tanı konulabilir. Eğer tedavi edilmezse, hastalık 40 yaşına kadar ilerleme gösterir ve genellikle bu yaştan sonra duraklar. Kornea, göz içerisinde önemli bir işlev görür çünkü dış ortamdaki ışık kornea aracılığıyla göze girer. Kornea, giren ışıkları kırarak kişilerin etrafı net görmesini sağlar. Bu durumun nedenleri arasında yaşlanma, bazı hastalıklar, kapalı ortamda ve bilgisayar başında fazla çalışma gibi etkenler bulunur. Eğer önceden gözlük kullanıyor ve net göremiyorsanız, korneanız ilerlemiş olabilir ve nakil gerektirebilir.

Kornea Nakli Neden Yapılır ve Hangi Durumlarda Gerek Duyulur?

Kornea nakli, şeffaflığını yitirmiş veya şekli bozulmuş olan kornea dokusunun çıkarılarak sağlıklı bir kornea dokusuyla değiştirilmesi işlemidir. Bu işlem, ölü bir kişiden alınan sağlıklı kornea ile veya göz bankalarından temin edilen kornea ile yapılabilir. Damarsız olan kornea dokusunda şişme ve yara oluşması nedeniyle bulanıklaşma meydana gelir. Korneanın bulanıklaşması, dışarıdaki ışığın göze düzgün kırılmaması durumunda gözde yetersiz görmeye neden olur. İlk olarak ilaç tedavileri uygulanır; ancak düzelme görülmezse kornea nakline başvurulur. Kornea nakli, kişilerin yaşadığı görme bozukluğunu düzeltmek ve ağrıyı azaltmak için yapılır. Kornea nakli gerektiren birkaç durum bulunmaktadır:

  • Enfeksiyondan kaynaklı korneada yara oluşması durumunda
  • Bir kaza sonrası korneada bulanıklık veya şekil bozukluğu yaşanması durumunda
  • Gözde yaşanan herhangi bir ameliyat sonrasında korneanın şeffaflığını yitirmesi ve bulanıklık yaşanması durumunda
  • Kronikleşme yaşanırsa

Kornea nakli sonrasında tekrar görmenin kazanılması için gözün arka tarafındaki damar ve sinirlerin sağlam olması gerekir. Genellikle bu nakil, hastanın yaşına ve gözün özelliğine göre genel veya lokal anestezi ile yapılır. Kornea naklinde ilk olarak kornea tabakası yuvarlak bir şekilde çıkarılır. Aynı şekilde ve büyüklükteki sağlıklı kornea tabakası dikkatlice yerleştirilerek dikilir. Kornea naklinde kanama, mikrop kapma gibi riskler bulunabilir. Ancak en büyük avantajı, naklin birkaç defa tekrarlanabilmesidir. Nakil sonrasında, kişiler ilk günlerde gözünü bastırarak ovmamalı ve dış etkenlere karşı korumalıdır. Ayrıca kişi hijyenine dikkat etmelidir. Nakil sonrasında gözde farkı durumlar yaşanırsa en kısa sürede doktora başvurulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Sıdkı

21 Temmuz 2024 Pazar

Gözümde sürekli batma hissi ve ışıklardan rahatsız olma durumu var, acaba kornea rahatsızlığım mı var? Ergenlik dönemimde başladı ve şimdi 22 yaşındayım, ilerlemiş olabilir mi? Korneamın ilerlemesi durumunda gerçekten nakil mi gerekecek?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Sıdkı,

Gözünde sürekli batma hissi ve ışıklardan rahatsız olma durumu gerçekten rahatsız edici olabilir. Bu belirtiler kornea rahatsızlığını işaret edebilir, ancak kesin bir teşhis koymak için bir göz doktoruna görünmen çok önemli. Ergenlik döneminde başlayan bu durumun ilerleyip ilerlemediğini ve kornea nakli gerektirip gerektirmediğini ancak uzman bir doktor belirleyebilir. Göz sağlığını ihmal etmemek ve bir an önce profesyonel bir yardım almak en doğru adım olacaktır. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kornea Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Kornea Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Kornea ve Nakli Neden Gerçekleşir

Kornea ve Nakli Neden Gerçekleşir

Kornea Nakli Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kornea Nakli Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kornea Büyümesi Belirtileri ve Tedavisi

Kornea Büyümesi Belirtileri ve Tedavisi

İnce Kornea Lazer Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

İnce Kornea Lazer Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Kornea Nedir Yapısı Nasıldır?

Kornea Nedir Yapısı Nasıldır?

Güncel

Kornea Guttata Nedir?

Kornea Guttata Nedir?

Güncel

Kornea Nakli Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kornea Nakli Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler