Göz Kornea Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
15 Temmuz 2024

Göz Kornea Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Göz Kornea Ameliyatı

Kornea ameliyatına değinmeden önce, korneanın ne olduğunu açıklamak önemlidir. Kornea, gözün ön kısmında bulunan saydam bir tabakadır. Kornea, göze gelen ışınları kırarak retinaya iletilmesine yardımcı olur ve bu nedenle göz merceği görevini üstlenir. Kornea her zaman nemli kalmalıdır. Gözde kuruluk ve buna bağlı olarak göz nezlesi oluşması durumunda korneada hasar meydana gelebilir. Özellikle lens kullanımı, göz kuruluğuna ve korneanın bozulmasına yol açabilir. Bu nedenle, göz kuruluğunu önlemek için suni göz yaşı damlası kullanılması önerilmektedir. Böylece kornea bozulması riski en aza indirilecektir. Kornea bozukluğu doğuştan olabileceği gibi, romatizma hastalıkları veya ani travmalar sonucu da oluşabilir. Bazen katarakt ameliyatı sonrasında da korneanın zarar gördüğü gözlemlenebilir. Hassas bir yapıya sahip olan kornea, zarar gördüğünde ışığı geçiremez hale gelir ve bu da görme kaybına yol açar. Bu tür bir sorunla karşılaştığınızda, göz kornea ameliyatı bu problemin üstesinden gelmek için uygun bir çözüm olacaktır.

Göz Kornea Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Göz kornea ameliyatı genellikle nakil yoluyla gerçekleştirilir. Ameliyat uygulanacak hastaya ve kornea vericisine lokal veya genel anestezi uygulanabilir. Anestezi uygulaması, korneanın zarar görme derecesine ve hastanın durumuna bağlı olarak değişir. Öksürme veya hapşırma gibi olasılıklar göz önünde bulundurularak, genellikle genel anestezi tercih edilir. Ameliyat sırasında, korneanın zarar görmüş kısmı özel bir aletle 7.5 mm çapında kesilir. Aynı şekilde, kornea nakli vericisinden alınan kornea da 7.5 mm çapında kesilir ve nakil işlemi gerçekleştirilir. Göz kornea ameliyatı yaklaşık 30-45 dakika sürmektedir. Bu ameliyatta göz yapısına zarar verilmeden, saydam kısım alınır ve yeni kornea nakli yapılır. Günümüzde, teknolojik gelişmeler sayesinde bu ameliyat lazer yöntemiyle, bıçak kullanılmadan, lazer ışınlarıyla gerçekleştirilmektedir.

Göz Kornea Ameliyatı Riskli midir?

Göz kornea ameliyatı genellikle kolay gerçekleştirilen bir ameliyattır. Ancak, ameliyat sırasında kesinin ölçüsü ve yerleştirilecek olan korneanın düzgün yerleştirilmesi son derece önemlidir. Korneanın tam yerleştirilmemesi durumunda, gözde astigmat oluşumu ve enfeksiyon riski ortaya çıkabilir. Gözde enfeksiyon oluşumu, korneanın reddini belirtir. Enfeksiyon belirtisi olması durumunda yapılan ameliyat başarısız olur ve enfeksiyona bağlı olarak görme bozukluğu daha da ilerleyebilir.

Kornea Ameliyatı Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Hususlar

Göz kornea ameliyatı uygulanırken, ameliyatın yapılacağı ortamın ve kullanılacak araç-gereçlerin hijyenik olması gerekmektedir. Kanama riskini en aza indirmek için hastaya genel anestezi uygulanması daha iyi sonuç verecektir. Ameliyatın uygulanacağı hastanede genel sağlık kontrolü yapılmalı ve sağlık problemi olan hastalar temkinli bir şekilde ameliyata alınmalıdır. Bu hususlara dikkat edildiği takdirde, göz kornea ameliyatı riskleri en aza indirilecektir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Arzu

13 Temmuz 2024 Cumartesi

Kornea ameliyatı sonrası gözde enfeksiyon riski ne kadar sık görülüyor? Bu durumla karşılaşan var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Arzu,

Kornea ameliyatı sonrası enfeksiyon riski genellikle düşük olmakla birlikte, tamamen ortadan kaldırılamaz. Enfeksiyon riski, ameliyat sonrası hijyen kurallarına uyulması ve doktorun verdiği talimatlara harfiyen riayet edilmesiyle daha da azaltılabilir. Bazen hastalar farklı derecelerde enfeksiyonla karşılaşabilir, bu yüzden dikkatli olmak önemlidir. Ameliyat sonrası herhangi bir rahatsızlık veya olağan dışı belirtide derhal doktorunuza başvurmanız önerilir.

Geçmiş olsun dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kornea Epiteli Nedir?

Kornea Epiteli Nedir?

Keratokonus Kornea Nakli Keratokunus Tedavisi ve Nakli;

Keratokonus Kornea Nakli Keratokunus Tedavisi ve Nakli;

Kornea Erimesi Belirtileri ve Tedavisi

Kornea Erimesi Belirtileri ve Tedavisi

Kornea İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Kornea İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Göz Korneası Nedir?

Göz Korneası Nedir?

Kornea Topografisi

Kornea Topografisi

Kornea Guttata Nedir?

Kornea Guttata Nedir?

Kornea İncelmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kornea İncelmesi Belirtileri ve Tedavisi