Kornea Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
20 Haziran 2024

Kornea Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kornea ameliyatı, gözün en dış tabakasında bulunan korneada meydana gelen rahatsızlıkların tedavisi için yapılan uygulamalardan biridir. Kornea, göze dışarıdan gelen darbeler karşı koruma sağlar ve ışığa odaklanarak görme işlevinin gerçekleşmesine yardımcı olur. Kornea rahatsızlıkları ciddi sorunların oluşmasına neden olabilir. Gözün önemli tabakalarından biri olan korneada çeşitli nedenlerden dolayı sorunlar ortaya çıkabilir. Bu sorunların en başında viral enfeksiyonlar gelir. Kornea enfeksiyon kaparsa görme sorunlarına yol açabilir ve tedavisine geç kalındığında bu sorunlar kalıcı hale gelebilir. Oldukça ince ve şeffaf bir yapıya sahip olan korneada lens kullanımı ile de enfeksiyonlar meydana gelebilir. Lensin takılma veya çıkarılma anında korneada çizilmeler oluşabilir ve bu durumlar gözün görme işlevinin azalmasına ve hafif sızlamalara neden olabilir.

Kornea Ameliyatı Gerektiren Durumlar Nelerdir?

  • Korneada meydana gelmiş olan sorunların ilaçlar ile tedavisinin yapılamaması halinde cerrahi müdahaleler gerekli olabilir.
  • Kornea ameliyatı gerektiren bir diğer durum ise korneada meydana gelen enfeksiyonun dışarı atılamamasıdır.
  • Bunun yanı sıra lens kullanımı ile korneada meydana gelen bazı sorunlar da ameliyat gerektiren durumlar arasında yer alır.

Kornea ameliyatı ile meydana gelen sorunlar genelde başarılı bir şekilde düzeltilir. Ancak kornea ameliyatı sırasında cerrahların dikkatli olması gerekmektedir. Gözün işlevini yapabilmesi için oldukça önemli olan korneada yapılacak ufak bir hata görme sorunlarına neden olabilir. Korneanın hassas yapıda olması nedeniyle ameliyatın çok dikkatli yapılması ve ameliyat için kullanılan aletlerin temiz ve hijyenik olması gerekmektedir. Aksi halde korneada enfeksiyonlar oluşabilir.

Kornea Ameliyatı Sonrası Bakım

Kornea ameliyatı sonrası bakım da en az ameliyat kadar önemlidir. Ameliyat sonrası doktorun verdiği talimatlara harfi harfine uyulmalıdır. Ameliyat sonrası korneanın iyileşmesi için belirli bir süreye ihtiyaç vardır. Bu süre zarfında göz hijyenine dikkat edilmeli, göz doktoru tarafından verilen damlalar düzenli olarak kullanılmalıdır. Gözün aşırı ışığa maruz kalmaması ve darbelere karşı korunması gerekmektedir. Ayrıca, ameliyat sonrası belirli aralıklarla doktor kontrolüne gitmek de iyileşme sürecinin takibi açısından önemlidir.

Kornea Ameliyatı Türleri

  • Penetran Keratoplasti (PK): Kornea tabakasının tamamının değiştirilmesi işlemidir.
  • Lameller Keratoplasti: Kornea tabakasının sadece belirli bir kısmının değiştirilmesi işlemidir.
  • Endotelyal Keratoplasti: Kornea tabakasının iç kısmındaki hücre tabakasının değiştirilmesi işlemidir.

Kornea ameliyatı, görme işlevini geri kazandırmak ve yaşam kalitesini artırmak için etkili bir yöntemdir. Ancak her cerrahi işlemde olduğu gibi, bu ameliyatın da riskleri ve komplikasyonları olabilir. Bu nedenle, ameliyat öncesi ve sonrası dönemde doktorunuzun tavsiyelerine uymak büyük önem taşımaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

taner

05 Nisan 2024 Cuma

kornea da darbe sonucu yırtılma oldu ve ameliyat oldum 1 hafta önce ama görmem çok bozuk bulanık görüyorum bulanık görmem gecermi geçerse süresi ne kadarlık bir süredir bilginiz varmı

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Çintar

Merhaba kornea rahatsızlıklarında oluşan problemler genellikle çok daha zor bir şekilde düzelmektedir. Yaklaşık olarak birkaç ay sonra bu sorun biraz daha azalmış olacaktır. Ancak korneadaki hasar durumu bilinmediği için daha net süreler söylemek ya da kesin görme gerçekleşir demek yanlış olacaktır.

2. Cevap
cevap

Meziyet

Merhaba. Ameliyat sırasında herhangi bir komplikasyon oluşmuş olabilir. Kornea çok hassas bir bölge olduğu için bundan etkilenmiş olabilir. Ancak bazen ameliyat sonrası görme bozukluğu kendiliğinden ortaya çıkar ve birkaç gün içerisinde ortadan kaybolur. Herhangi bir belirti eşlik ederse veya uzun süreli görme bozukluğu varsa cerrahınızdan yardım almanızı öneririm.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir

Kornea Topografisi

Kornea Topografisi

Haber Bülteni

Güncel

Kornea Ülseri Belirtileri ve Tedavisi

Kornea Ülseri Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kornea Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Kornea Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Gözün Kornea Tabakası ve Yapısı

Gözün Kornea Tabakası ve Yapısı

Kornea Apsesi Belirtileri ve Tedavisi

Kornea Apsesi Belirtileri ve Tedavisi

Yapay Kornea Uygulanabilecek Kişiler

Yapay Kornea Uygulanabilecek Kişiler

Kornea Erozyonu Yaratan Durumlar

Kornea Erozyonu Yaratan Durumlar

İnce Kornea Lazer Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

İnce Kornea Lazer Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kornea Refleksi Nelerdir?

Kornea Refleksi Nelerdir?

Kornea Kalınlığının Tedavisi Nasıldır?

Kornea Kalınlığının Tedavisi Nasıldır?