Kornea Topografisi
21 Temmuz 2024

Kornea Topografisi

Kornea topografisi, göz rahatsızlıklarında tanı amaçlı kullanılan yöntemlerden biridir. Kontakt lens kullanımı veya korneaya uygulanması planlanan bir cerrahi durumda bu durumu kesinleştirecek bulguların netleşmesi için kullanılan bir tetkiktir. Astigmat tedavisinde ve katarakt cerrahisinde de tanı tetkiki olarak kullanılmaktadır.

Göz, kornea başta olmak üzere işlevsel birçok yapıdan oluşmaktadır. Bu yapılardan biri olarak karşımıza çıkan kornea, gözün renkli olan kısmının önündeki şeffaf ince bir tabakadır. Başka bir deyişle, lens aparatının uygulandığı kısımda bulunan şeffaf tabakadır. Bazı durumlarda farklı birçok sebebe bağlı olarak yırtılmalar, çizilmeler, yaralanmalar gibi durumlara maruz kalabilmektedir. Bunun yanı sıra doğuştan gelen bazı sıkıntılar, genetik bazı faktörler göz hastalıkları olarak ortaya çıkabilmektedir. İşte bu ve bunun gibi durumlarda tedavi aşamasına geçilmeden önce uygulanan bir tanılama evresi bulunmaktadır. Bu tanı sürecinde kullanılan birçok yöntem olmakla beraber, kornea topografisi de bunlardan biridir. Kornea topografisinde göz korneası en ince ayrıntılarına kadar incelenebilmektedir. Bu işlem pentacam adı verilen bir cihazla yapılmaktadır. Bu işlemde gözün ön ve arka kısımlarının yanı sıra korneanın kalınlığına kadar detaylı bilgi sahibi olunabilmektedir.

Kornea Topografisi Hangi Durumlarda Kullanılır?

  • Katarakt tanı ve tedavisinde
  • Kontakt lens kullanımı planlaması aşamasında
  • Korneaya uygulanması planlanan cerrahi girişim için karar aşamasında
  • Travmatik göz vakalarında
  • Bazı genetik göz hastalıklarının tanılanması ve tedavi planının yapılmasında
  • Korneanın çizik, yırtık olması gibi durumların tedavi planlamasının daha verimli olması maksadıyla

Göz, yapısı gereği oldukça hassas bir yapı olduğu için hastalıklarının tedavisi sırasında kullanılması gereken alet ve cihazlar da bu hassasiyete uygun olmalıdır. Tanı aşaması için de tedavi planı için de oldukça hassas ve dikkatli tetkikler yapılmalıdır. İşte bu amaçla kullanılan kornea topografisi çok detaylı bir incelemeye olanak sağlamakta ve göz yapısına uygun tedavi sunulmasına imkân tanımaktadır. Kornea topografisi, sadece korneanın incelenmesiyle sınırlı kalan bir cihaz değildir. Başta kornea olmak üzere, tüm gözün ön ve arka kısımlarını çok detaylı bir şekilde uzman incelemesine imkân tanımaktadır. Ayrıca bu cihazın hastalar üzerinde herhangi bir yan etkisi izlenmemiştir ve uzmanlarca belirtilen bir zararı da bulunmamaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Önsoy

21 Temmuz 2024 Pazar

Kornea topografisi astigmat tedavisinde nasıl kullanılıyor, bu yöntemle elde edilen detaylı bilgiler tedavi sürecini nasıl etkiliyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Kornea topografisi, astigmat tedavisinde son derece faydalı bir araç. Bu yöntemle, korneanın yüzey yapısı ve eğrilikleri detaylı bir şekilde haritalanır. Özellikle astigmat gibi korneanın eğriliği ile ilgili problemler için bu bilgiler büyük önem taşır. Örneğin, lazerle göz ameliyatlarında (LASIK veya PRK) bu veriler kullanılarak korneanın neresine ve ne kadar müdahale edilmesi gerektiği belirlenir. Bu da tedavinin başarı oranını artırır ve görme kalitesini önemli ölçüde iyileştirir. Önsoy bey, kornea topografisi ile elde edilen bu detaylı bilgiler, tedavi sürecini daha hassas ve kişiye özel hale getirerek, hasta için en uygun tedavi planını oluşturmaya yardımcı olur.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kornea Guttata Nedir?

Kornea Guttata Nedir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Göz Kornea Nakli Nasıl Yapılır?

Göz Kornea Nakli Nasıl Yapılır?

Kornea Apsesi Belirtileri ve Tedavisi

Kornea Apsesi Belirtileri ve Tedavisi

Kornea Büyümesi Belirtileri ve Tedavisi

Kornea Büyümesi Belirtileri ve Tedavisi

Kornea Topografisi

Kornea Topografisi

Kornea Dikleşmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kornea Dikleşmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Göz Kornea Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Göz Kornea Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Kornea Nedir Yapısı Nasıldır?

Kornea Nedir Yapısı Nasıldır?

Güncel

Kornea Erozyonu Yaratan Durumlar

Kornea Erozyonu Yaratan Durumlar